Skip to main content
Pražská developerská společnostTISKOVÉ ZPRÁVY

2,939 miliardy Kč = tržní hodnota první kolekce městských pozemků svěřených Pražské developerské společnosti

By 20. 9. 202121 června, 2023No Comments

Pražská developerská společnost, příspěvková organizace Hlavního města Prahy, nechala provést historicky první tržní ocenění souboru 10 lokalit, které připravuje pro městskou výstavbu především nájemního bydlení. Tržní hodnota oceňovaných nemovitostí byla k 1. červnu 2021 renomovanou mezinárodní poradenskou společností Knight Frank stanovena na 2.939.000.000 Kč. Praha dosud pracovala pouze s účetní hodnotou svých pozemků, která je mnohem nižší. Pražská developerská společnost hodlá oceňovat své realitní portfolio pravidelně jednou ročně, jak je to běžné u privátních správců nemovitého majetku. Aktuální tržní ocenění budou sloužit jako jeden z klíčových podkladů pro strategická rozhodnutí Hlavního města Prahy, jak s majetkem nakládat a jak jej zhodnocovat.

Jsem rád, že PDS zavádí při správě městského majetku stejné profesní postupy, které standardně užívají soukromé realitní společnosti. Stanovení tržní hodnoty nemovitostí k nim jednoznačně patří a například otevřené podílové realitní fondy jej ze zákona provádí dvakrát ročně. Přesná a aktuální data jsou základem pro každé naše strategické rozhodnutí, ať už se týká jednotlivých lokalit, nebo směřování svěřeného pozemkového vlastnictví jako celku,“ říká Petr Hlaváček, první náměstek primátora hl. m. Prahy a radní pro územní rozvoj.

Pravidelné tržní ocenění je důležitým krokem ke změně vnímání hodnoty veřejných nemovitých aktiv hlavního města Prahy. Jedním klíčových úkolů PDS je zhodnocení městských pozemků formou investorské přípravy a realizace městské bytové výstavby. Tržní ocenění je ukazatel aktuální hodnoty svěřených nemovitostí, který v krátkodobém i dlouhodobém výhledu ukáže, jak se to PDS daří. Mimo to tržní ocenění poslouží jako základ pro rozhodování města o svých investičních aktivitách a také například pro jednání o financování investičních projektů,“ dodává Petr Urbánek, ředitel PDS.

„Hodnota pozemků a nemovitostí v majetku se mění v čase nejen spolu s celým realitním trhem, ale s každým pozitivním krokem v procesu přípravy pozemků, například získaným územním rozhodnutím nebo stavebním povolením, lze odhadnout změnu v čase v hodnotě pozemků. Jsem rád, že takové hodnoty u pozemků vybraných po bytovou výstavbu bude město pravidelně získávat.“ uvádí radní pro majetek Jan Chabr.