Skip to main content

V Botanice, Praha 5

V roce 2022 vypsala PDS historicky první architektonickou soutěž na městský rezidenční development v Praze. Jednalo se o menší pozemek na Praze 5, v atraktivní lokalitě poblíž barokní vily Portheimka nedaleko stanice metra Anděl. Bytový dům měl podle soutěžního zadání zahrnovat až 60 nájemních bytových jednotek a prostory pro obchody a služby v přízemí.
Soutěž byla organizovaná podle pravidel České komory architektů a vedená odbornou porotou, která se skládala z respektovaných architektů, urbanistů, zástupců projektového týmu PDS, vedení městské části Praha 5 a Magistrátu hl. m. Prahy.
Architektonická soutěž byla vyhlášena v březnu 2022 a přihlásilo se do ní 30 ateliérů z ČR a ze zahraničí. Do druhého kola bylo vybráno 5 studií, která vypracovala soutěžní návrh. V červenci roku 2022 odborná porota určila vítěze a další pořadí soutěžních návrhů. V srpnu 2022 byl vítěz vyhlášen, stal se jím pražský Atelier bod architekti.
V roce 2023 probíhala intenzivní projektová příprava a v roce 2024 bude zahájen povolovací proces v případě optimálního průběhu s předpokladem získání potřebných povolení na začátku roku 2025.
Vítězný návrh počítá celkem s 56 byty a s obchodním parterem v přízemí. Měl by být realizován v návaznosti na průběh povolovacího procesu s předpokladem zahájení v roce 2025–2027.

Výsledky veřejné soutěže na architektonický návrh polyfunkčního bytového domu s aktivním parterem:
Tisková zpráva 
Soutěžní návrhy s vyhodnocením

Bližší informace o projektu V Botanice najdete na speciálním projektovém webu, který bude průběžně aktualizován.

Foto: Vítězný architektonický návrh ©Atelier bod architekti

Zpět na Projekty