Skip to main content

Palmovka, Praha 8

Nové a živé centrum pravého břehu Vltavy

Pozemky ve vlastnictví hl. m. Prahy a Dopravního podniku hl. m. Prahy se nacházejí přímo u dopravního uzlu Palmovka a představují největší rozvojové území v širším centru metropole, které město majetkově ovládá. PDS zde připravuje kompletně novou čtvrť s ambicí stát se živým centrem pravého břehu Vltavy. Tvořit ji budou bytové a administrativní budovy s restauracemi, kavárnami, obchody a službami. Počítá se také s občanskou vybaveností v podobě základní školy a kulturního centra s knihovnou. Velká pozornost bude věnována kvalitnímu veřejnému prostoru. Na Palmovce se počítá s centrálním parkem promenádou, několika menšími náměstími a řadou vnitrobloků, které budou díky kvalitnímu řešení krajinářské architektury příjemným místem pro pobyt dětí a dospělých.

Urbanistická studie Palmovky

Pro klíčovou část rozvojového území na Palmovce zvanou „Pentagon“ byl na základě dohody všech spolupracujících partnerů (MHMP, MČ Praha 8, IPR Praha a PDS) s městskou částí Praha 8 iniciován vznik urbanistické studie, která zachycuje shodu těchto partnerů na urbanistické koncepci území a tvoří podklad pro probíhající změnu územního plánu. Urbanistická studie zpracovaná studiem Unit architekti respektuje stávající hodnoty lokality, zasazuje do ní bytové a administrativní budovy a vytváří mezi nimi atraktivní veřejný prostor. Studie vychází z principů udržitelného rozvoje a kompaktního města s dostatečným množstvím kvalitně řešených zelených ploch a parků.

Prostorový model Palmovky

Z výše uvedené územní studie vychází i fyzický model Palmovky, který názorně ukazuje možnosti konceptu rozvoje nové městské čtvrti. Vzešel ze spolupráce PDS a studentů architektury ČVUT v Praze na urbanistickém a architektonickém řešení Palmovky v akademickém roce 2021–2022. Celkem 45 studentů tří ateliérů FA ČVUT (Kohout–Tichý, Juha–Tuček a Stempel–Beneš) vytvořilo během jednoho semestru fyzický model Palmovky o velikosti 2 x 3 m, který zahrnuje 60 různých budov ve 12 blocích. Model byl po
svém dokončení úspěšně představen na prestižním realitním veletrhu MIPIM 2022 ve francouzském Cannes, kde se setkal s pozitivní odezvou. Následně byl převezen do sídla PDS v Radničních domech v centru Prahy a je možné si jej po předchozí domluvě přijít prohlédnout.

První projekty na Palmovce

Na 8 hektarech městských pozemků se připravuje 2 200 městských bytů a cca 40 000 až 50 000 m² ploch, které bude
možné využít pro administrativu, maloobchod (restaurace, kavárny, menší obchody a služby) a další nekomerční účely (zejména základní školu, kulturní nebo komunitní centra, knihovnu, volnočasové aktivity dětí). Realizace proběhne v etapách v horizontu 5–15 let (do roku 2035).
Pražská developerská společnost postupně zveřejňuje jednotlivé dílčí projekty. Patří k nim například bytový dům Palmovka – Zenklova, pro který PDS vybrala projektanta, studio MS Architekti. V roce 2024 budou oznámeny další dílčí projekty a vypsána výběrová řízení na jejich projektanty.

Palmovka – Zenklova
Na pozemcích hl. m. Prahy v proluce poblíž křížení ulic Zenklova a Libeňský most připravuje PDS výstavbu dvou polyfunkčních domů určených pro městské nájemní bydlení s 21 bytovými jednotkami. V přízemí a prvních dvou patrech se počítá s nebytovými prostory vhodnými pro maloobchod a administrativní využití. Součástí jednoho z domů bude i nový vstup do stanice metra.

V lednu 2022 vypsala PDS výběrové řízení na zpracovatele architektonického návrhu pro celý pozemek a projektové dokumentace pro první z budov. Na základě výsledku výběrového řízení zahájila spolupráci s firmou MS Architekti, se kterými byla uzavřena smlouva na projekční práce a probíhá projektová příprava. V roce 2023 probíhala intenzivní projektová příprava a v roce 2024 bude zahájen povolovací proces v případě optimálního průběhu s předpokladem získání potřebných povolení v průběhu roku 2025.

Sídlo EUSPA – Evropské agentury pro kosmický výzkum

Klíčovým posunem pro lokalitu je revitalizace rozestavěné budovy Centrum Nová Palmovka, kde se hl. m. Praha, Ministerstvo financí a Ministerstvo dopravy ČR dopravy dohodly, že jde o vhodný objekt pro umístění nového sídla Agentury Evropské unie pro kosmický program (EUSPA) a v srpnu 2022 byla podepsána smlouva u budoucí smlouvě nájemní mezi hlavním městem a Ministerstvem financí ve vztahu k tomuto objektu. V druhé polovině roku 2022 PDS začala z pověření Rady hl. m. Prahy připravovat ve spolupráci s oběma ministerstvy a EUSPA projekt transformace tohoto objektu k novému účelu.
V roce 2023 PDS připravila zpracování transformační dokumentace definicí podrobného zadání pro další postup přípravy a realizace transformace budovy Centra Nová Palmovka na sídlo EUSPA. Tyto podklady sloužily jako klíčový vstup do zadávací dokumentace, na základě které HMP vybírá dodavatele formou tzv. Design & Build.

Foto: Centrum Nová Palmovka v roce 2022 © PDS – Územní studie © Odbor územního rozvoje/UNIT architekti – Model projektu Palmovka vznikl v rámci Ústavu nauky o budovách pod vedením prof. Ing. arch. Michala Kohouta © Hynek Glos

Zpět na Projekty